Witajcie!
W tym trudnym dla Nas momencie, gdy wiele osób pozostaje w domu, z dala od swoich bliskich i w obawie o ich zdrowie, starajmy się jak najmniej wychodzić z domu żeby nie narażać siebie i innych.
W celu nie wychodzenia codziennie po pieczywo przygotowałam dla Was przepis na najprostszy na świecie chleb, który robi się w 5 minut!
Chleb jest zdrowy i bardzo smaczny! :)
SKŁADNIKI NA 1 CHLEB:
- 500 g mąki (najlepiej 250 g pszennej typ 650 i 250 g mąki żytnej)
- 1 małe opakowanie suszonych drożdży
- 1 łyżka soli (u mnie sól różowa himalajska)
- 1 łyżeczka cukru
- słonecznik łuskany i siemię lniane (ilość zależy od preferencji)
- 0,5 l ciepłej wody
PRZYGOTOWANIE:
Składniki suche dokładnie wymieszać i dolać ciepłą wodę. Wymieszać wszystko na jednolitą masę i odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny.
Masę przełożyć do wyłożonej papierem formy (najlepsza to foremka na keks) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50 minut w 150 stopniach (pod koniec najlepiej zwiększyć temperaturę do 170). Po upieczeniu wyjąć z blaszki i ściągnąć papier do pieczenia.
Szybko i smacznie :)
Dajcie znać jak wyszło :)
¡Hola!
En este tiempo tan difícil provocado por el coronavirus tenemos que quedarnos en casa, y para no salir a comprar pan os vengo con una receta sencilla y muy fácil.
El pan se hace en tan solo 5 minutos y es sano, sin conservantes ni nada artificial.
INGREDIENTES PARA PREPARAR UN PAN
- 500 g de harina (la mitad de harina de trigo y la otra mitad de harina de centeno)
- 1 paquete de levadura seca (no levadura en polvo)
- 1 cuchara de sal
- 1 cucharadita de azúcar
- semillas de girasol sin cáscara y semillas de lino
- 0,5 l de agua caliente
PREPARACIÓN
Todos los ingredientes secos elaborar en una escudilla y mezclarlos. Después añadir el agua caliente y mezclarlo todo, taparlo con una servilleta y dejarlo media para que la masa crezca. Poner la masa en un molde cubierto de papel para hornear. Yo uso u molde rectangular no muy grande.
Hornear el pan en 150 grados durante unos 50 minutos (en los últimos minutos subir la temperatura a 170 grados). Cuando esté listo sacarlo del molde, quitar el papel y dejarlo enfriar.
¡Tan fácil y tan rico!
Si lo hacéis me escribís po aquí como os salió.
Uwielbiam zapach i smak domowego chleba :)
OdpowiedzUsuńO tak!
OdpowiedzUsuńidealny na kwarantanne!
Ostatnio sama wróciłam do pisania, więc zapraszam do mnie VANILOVE ♥ <------ klik
40 yr old Software Engineer IV Benetta Baines, hailing from Saint-Sauveur-des-Monts enjoys watching movies like Topsy-Turvy and Painting. Took a trip to Phoenix Islands Protected Area and drives a Ferrari 250 GTO. odniesienia w wikipedii
OdpowiedzUsuńporada prawna rzeszow cena
OdpowiedzUsuń