Fajitas mexicanas
Hej!
Pomimo melancholijnej pogody, trzeba cieszyć się darem życia, tym że nasi najbliżsi są zdrowi i wszystkim co nas spotyka na co dzień.
A ja chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na weekend.
Ostatnio wymyśliłam, że raz w tygodniu będę przygotowywać coś z innej kuchni. I będę dzielić się przepisem i moim zdaniem bo spodziewam się, że nie wszystko może mi smakować.
Przepis na Fajitas zgodnie z tradycyjnym przepisem prosto z Meksyku i przepis na Guacamole
Fajitas mexicanas
- po jednej papryce czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej (można pominąć jeden kolor, ale ważne żeby nie pomijać zielonej)
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża cebula bądź dwie średnie
- oliwa z oliwek
- 2 filety z kurczaka (ja robiłam z filetem z indyka, bo kurczak już mi się trochę przejadł)
- przyprawa do fajitas (osobiście polecam zrobić ją samemu, bo można wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej i nie tylko) - przepis na przyprawę będzie na grafice, którą przygotowałam.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i mięso kroimy w paski. Najpierw podsmażamy na oliwie z oliwek wszystkie papryki, a jak już będą lekko zarumienione, dodajemy cebulę i czosnek. Warzywa podsmażamy do tego punktu żeby były zarumienione, ale nadal lekko chrupiące. Następnie ściągamy je z patelni i na tym samym oleju smażymy mięso z przyprawą. Gdy będzie miękkie i zarumienione, wsypujemy usmażone warzywa i wszystko razem podsmażamy jeszcze chwilę. Podajemy na pogrzanej tortilli posmarowanej guacamole.
Guacamole
- 2 dojrzałe awokado (najlepiej hass)
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka jalapeño
- sok z połówki cytryny
- świeża kolendra
- 2 średnie pomidory
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Cebulę, pomidory, paprykę pokroić w bardzo drobną kostkę. Kolendrę drobno posiekać. Wszystko razem wymieszać i doprawić wedle uznania.
Jak Wam się podoba przepis?
Życzę smacznego :)
La versión española será disponible mañana :)
Wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń