Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fajitas mexicanas

Hej! Pomimo melancholijnej pogody, trzeba cieszyć się darem życia, tym że nasi najbliżsi są zdrowi i wszystkim co nas spotyka na co dzień. A ja chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na weekend. Ostatnio wymyśliłam, że raz w tygodniu będę przygotowywać coś z innej kuchni. I będę dzielić się przepisem i moim zdaniem bo spodziewam się, że nie wszystko może mi smakować. Przepis na Fajitas zgodnie z tradycyjnym przepisem prosto z Meksyku i przepis na Guacamole  Fajitas mexicanas - po jednej papryce czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej (można pominąć jeden kolor, ale ważne żeby nie pomijać zielonej) - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula bądź dwie średnie - oliwa z oliwek - 2 filety z kurczaka (ja robiłam z filetem z indyka, bo kurczak już mi się trochę przejadł) - przyprawa do fajitas (osobiście polecam zrobić ją samemu, bo można wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej i nie tylko) - przepis na przyprawę będzie na grafice, którą przygotowała...

Dlaczego przetworzona żywność jest niezdrowa? :)


W dzisiejszych czasach produkcja żywności jest nastawiona na zysk, który jest osiągany poprzez oczyszczanie i przetwarzanie żywności, które pozbawia ją składników odżywczych i przedłuża okres przydatności. Z każdym dniem mamy coraz mniej czasu na przygotowywanie posiłków i zastępujemy świeże składniki już gotowymi daniami.

Organizm człowieka składa się z około 63% wody, 22% białka, 13%procent tłuszczu i 2% składników mineralnych i witamin.

Dzisiaj zajmę się podziałem tłuszczów, które występują w dwóch rodzajach:

1) NASYCONE (TWARDE)

Spożywanie tego typu tłuszczów nie jest dla nas niezbędne i w miarę możliwości powinniśmy je ograniczać. Głównym ich źródłem  jest mięso i produkty mleczne.


2) NIENASYCONE

Te tłuszcze są potrzebne w naszej codziennej diecie i występują w dwóch postaciach:

- jednonienasycone: występują w oliwie z oliwek
- wielonienasycone: występują w orzechach, oleju z ziaren i rybach. Niektóre z nich takie jak na przykład kwas linolowy (Omega 6) i kwas linolenowy (Omega 3) są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu nerwowego, układu odpornościowego, krążenia i skóry. Kwas linolenowy jest obecny w pestkach dyni oraz siemieniu lnianym jest on przekształcany w organizmie do DHA (kwas deikozaheksaenowy) i EPA (kwas eikozapentaenowy), które występują również w makreli, śledziach, łososiu i tuńczyku. Te ważne tłuszcze mogą być niszczone przez wysoką temperaturę lub tlen, dlatego istotne jest to, aby były przyjmowane w świeżej postaci.

Przetworzone pożywienie często zawiera tłuszcze wielonienasycone, które zostały poddane procesowi utwardzenia, czyli uwodornienie. Należy ich unikać bo są one gorsze od tłuszczów nasyconych.

Pamiętajcie o tym żeby unikać smażonych potrwaw, spalonego i przypalonego tłuszczu, tłuszczów nasyconych i utwardzanych. Dlatego dobrym sposobem jest dodawanie do surówek jednej łyżki oleju wytłaczanego na zimno (sezamowy, słonecznikowy, z pestek dyni, siemienia lnianego, itp.), lub spożywanie łyżki zmielonych ziaren.
 Ja codziennie rano jem trzy orzechy włoskie ponieważ wpływa to przede wszystkim bardzo dobrze na koncentracje.
 
Miłego dnia :)

Komentarze

  1. Łyżeczkę oleju dodaje się do surówek ponieważ są witaminy co rozpuszczaj się w wodzie i takie co w tłuszczach
    Pozdrawiam Gall Anonim

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty