Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fajitas mexicanas

Hej! Pomimo melancholijnej pogody, trzeba cieszyć się darem życia, tym że nasi najbliżsi są zdrowi i wszystkim co nas spotyka na co dzień. A ja chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na weekend. Ostatnio wymyśliłam, że raz w tygodniu będę przygotowywać coś z innej kuchni. I będę dzielić się przepisem i moim zdaniem bo spodziewam się, że nie wszystko może mi smakować. Przepis na Fajitas zgodnie z tradycyjnym przepisem prosto z Meksyku i przepis na Guacamole  Fajitas mexicanas - po jednej papryce czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej (można pominąć jeden kolor, ale ważne żeby nie pomijać zielonej) - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula bądź dwie średnie - oliwa z oliwek - 2 filety z kurczaka (ja robiłam z filetem z indyka, bo kurczak już mi się trochę przejadł) - przyprawa do fajitas (osobiście polecam zrobić ją samemu, bo można wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej i nie tylko) - przepis na przyprawę będzie na grafice, którą przygotowałam.

Naleśniki pełnoziarniste / Crepes integrales

Witajcie!

W ten piękny poniedziałek przychodzę do Was z przepisem na zdrowe naleśniki pełnoziarniste. Przepis jest naprawdę prosty i szybki, a smak naleśników jest wprost idealny.

Składniki:

- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- 2 jajka
- masło klarowane lub olej do smażenia

Przygotowanie: 

Wsypać do miski mąkę i sól, wlać mleko, wodę i dodać jajka. Następnie wymieszać wszystko przy użyciu miksera. Odstawić na 10 minut, żeby mąka napęczniała. Smażyć na rozgrzanej i posmarowanej tłuszczem patelni z obu stron. Podawać z ulubionymi dodatkami.






¡Hola!

Este lunes tan bonito vengo con una receta de unos crepes integrales.  La receta es muy fácil y rápida en preparar. Los crepes son sanos y con un sabor ideal.

Ingredientes:

- 150 g de harina de espelta integral (puede ser también harina de trigo integral)
- 3/4 del vaso de agua
- 1 vaso de leche
- una pisca de sal
- 2 huevos
- mantequilla o aceite para freír

Preparación:

Poner la harina y la sal en un recipiente, añadir el agua y la leche. Poner los dos huevos y mezclarlo todo con una batidora. Dejarlo a reposar durante unos 10 minutos y freír en la sartén en el aceite muy caliente. Freír los dos lados. Servirlo con lo que más os gusta. 



Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Mam nadzieje, że będą smakowały :)

      Usuń
  2. Uwielbiam naleśniki w takiej zdrowej wersji 😉

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglądają :) Uwielbiam takie proste przepisy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :)
      Często nie mamy czasu na wymyślne potrawy więc trzeba sobie radzić :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty