Cześć!
Dzisiaj szybki przepis na zdrowe batoniki, wiem że w Święta będziemy wszyscy jeść mniej zdrowo, ale póki szalejecie po sklepach w poszukiwaniu najpiękniejszych pisanek (:D :D) to warto zadbać o zdrową przekąskę. Ja osobiście od jakiś dwóch lat nie lubię robić świątecznych zakupów bo przeszkadza mi nadmiar ludzi w sklepach, ale wiem, że te osoby, do których zjeżdża się rodzina mają naprawdę sporo do kupienia i zrobienia.
Także nie będę tu zbytnio się rozpisywać, podam Wam tylko przepis i wracam do pracy.
Składniki na 5 dużych batonów:
- 100 ml śmietanki z mleka kokosowego (jest to ta gęsta część, która zbiera się na wierzchu. Mleko kokosowe z puszki przed robieniem batonów najlepiej trzymać w lodówce)
- 200 g daktyli bez pestek
- 150 g wiórek kokosowych
- około 150 g czekolady gorzkiej (min 70% zawartości kakao)
Przygotowanie:
Daktyle, wiórki i śmietankę kokosową razem zmiksować (do tego musicie mieć dobry blender, w przeciwnym razie najlepiej te daktyle lekko namoczyć we wrzątku). Masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć górę drugim kawałkiem papieru i rozwałkować tak żeby grubość wynosiła minimum 2 cm. Musi powstać równy prostokąt, który trzeba wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyłożeniu pokroić w równe 5 pasków i polać rozpuszczoną czekoladą (najpierw jedna strona i boki - wstawić do lodówki żeby czekolada zastygła, a potem druga strona i znów odstawić do zastygnięcia).
Gotowe i smaczne batoniki można pakować i zabierać ze sobą :)
Hola!
Hoy os quiero presentar una receta para preparar unos barritas de chocolate absolutamente sanas. Ya casi estamos en fiestas así que comeremos cosas menos saludables pero de momento cuando todos estamos comprando y preparando cosas para celebrar la Pascua podemos tomar algo sano para tener energía. Yo odio hacer compras antes de las fiestas porque hay demasiada gente en las calles y en las tiendas. Se también que a muchos les visita la familia y tienen muchas cosas para preparar.
Así que os dejo con la receta y vuelvo al trabajo.
Ingredientes para preparar 5 barritas:
- 100 ml de nata de leche de coco (la parte densa que esta en la parte superior en la lata, la leche mejor ponerla en la nevera antes de preparar la receta)
- 200 g de datiles sin huesos
- 150 g de coco rallado
- mas o menos 150 g de chocolate negro (con minimo 70% de contenido de cacao)
Preparación:
Los datiles, el coco rallado y la nata batir con la batidora (si no teneis una buena batidora hay que echar antes los dátiles en agua caliente para que sean mas blandos). Cuando todo este bien batido ponerlo entre dos papeles para honrear (uno por debajo y el otro por encima) y machacarlo hasta obtener un rectángulo plano de mínimo 2 cm de altura y mantenerlo en la nevera durante una hora. Después cortar cinco barritas iguales y cubrirlas por todas partes de chocolate antes fundido.
Ponerlo para enfriar durante al menos media hora.
Las barritas son deliciosas , las podéis empacar para llevarlas al entrenamiento, a la escuela o al trabajo :)
Wyglądają przepyszne, więc chyba skuszę się na takie przygotowując formę do wakacji ;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńjelonkowa.blogspot.com
Polecam wypróbować i pozdrawiam :)
UsuńOoh my goodness – that looks so flippin good..! dear, keep posting..
OdpowiedzUsuńhttps://clicknorder.pk online shopping in pakistan
Thank you :)
UsuńBatoniki świetnie wyglądają ^^ Aż ma ochotę się zjeść ;p
OdpowiedzUsuńZ chęcią wypróbuję w wolnym czasie Twój przepis.
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt Wielkanocnych ♥
wy-stardoll.blogspot.com
Dziękuje kochana :* Napewno znajdziesz chwilę :)
Usuńwzajemnie Wesołych Świąt :*
Lubię takie batoniki, ale ostatnio nie mam czasu, żeby je zrobić.
OdpowiedzUsuńTwój przepis na pewno wypróbuję :)
Wesołych świąt,
My blog
Dziękuje i wzajemnie Wesołych Świąt :*
UsuńAle pysznie wyglądają *_*
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu słodycze!
Pozdrawiam :)
https://lucy--chan.blogspot.com/
Dziękuje :)
Usuńwyglądają bardzo smacznie ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś miałam manie na robienie ciasteczek owsianych i piekłam je cały czas, ostatnio mam tak samo tylko z babeczkami
/MAGSAILE/
Ja też mam takie manie :D
UsuńTe batoniki wyglądają mega zachęcająco. Szczególnie, że są oblane gorzką czekoladą, którą uwielbiam! Myślę, że nawet taki gapcio jak ja potrafi zrobić takie cudo!
OdpowiedzUsuńBuziak,
Ola ;)
(m)ole teatralne
Napewno potrafi :*
UsuńAle apetycznie wyglądają! Mnie jednak takie batoniki nie smakują. :/
OdpowiedzUsuńA dlaczego? :)
UsuńWygladaja super! Chetnie wyprobuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
My Blog
Dziękuje :*
UsuńTe batoniki wyglądają cudownie, od razu ma się ochotę aby takie zjeść :D
OdpowiedzUsuńMój blog - makijazagi.blogspot.com
Przepysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
Akurat w domu nie mam żadnego składnika, a jutro niedziela niehandlowa :( A taką miałam ochotę wypróbować przepis :(
OdpowiedzUsuńwww.inspirant-girl.blogspot.com
oj tam zawsze można kiedy indziej :)
UsuńWyglądają przepysznie! Narobiłaś mi smaka ;') W przygotowaniu też są chyba proste
OdpowiedzUsuńMój blog - VESTYLISH
Bardzo proste :*
UsuńWyglądają smakowicie! Aż zrobilam się głodna haha
OdpowiedzUsuńNkarolainn.blogspot.com
Kurczę, fajnie wyglądają i nie wymagają dużo pracy, ale widzę że są czasochłonne. A ja leń jestem. Może spróbuję je zrobić, ale nie wiem sama :D
OdpowiedzUsuńZapraszam! www.zuzu-zuzannaxx.blogspot.com
Wyglądają pysznie! Aż mi smaka narobiłaś :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
https://lucy--chan.blogspot.com/
Uwielbiam tego typu batony ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - http://izabiela.pl/
Wyglądają przepysznie, aż mam na takie ochotę <3
OdpowiedzUsuńMój blog - joanna-szwed.blogspot.com
Wyglądają smakowicie i chętnie spróbuje tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńMój blog - Klik
Te batoniki są idealnie wpasowane w moje smaki, bardzo chętnie je zrobię, już mam zdjęcie przepisu :)
OdpowiedzUsuńJestem u ciebie pierwszy raz, widzę, że piszesz w dwóch językach, mieszkałam w Hiszpanii 6 lat :)
Pozdrawiam
Sara's City