Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fajitas mexicanas

Hej! Pomimo melancholijnej pogody, trzeba cieszyć się darem życia, tym że nasi najbliżsi są zdrowi i wszystkim co nas spotyka na co dzień. A ja chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na weekend. Ostatnio wymyśliłam, że raz w tygodniu będę przygotowywać coś z innej kuchni. I będę dzielić się przepisem i moim zdaniem bo spodziewam się, że nie wszystko może mi smakować. Przepis na Fajitas zgodnie z tradycyjnym przepisem prosto z Meksyku i przepis na Guacamole  Fajitas mexicanas - po jednej papryce czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej (można pominąć jeden kolor, ale ważne żeby nie pomijać zielonej) - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula bądź dwie średnie - oliwa z oliwek - 2 filety z kurczaka (ja robiłam z filetem z indyka, bo kurczak już mi się trochę przejadł) - przyprawa do fajitas (osobiście polecam zrobić ją samemu, bo można wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej i nie tylko) - przepis na przyprawę będzie na grafice, którą przygotowałam.

Kremowy sernik na zimno

Witajcie :)

Mam dla Was przepis stworzony przeze mnie w jeden z tych dni kiedy kreatywność jest tak duża, że to aż grzech jej nie wykorzystać :D





Sernik super spisuje się jako forma deseru, a nawet na śniadanie gdyż jest zdrowy i pełnowartościowy.


Spód:

- 5 czubatych łyżeczek oleju kokosowego
- 4 łyżki ksylitolu
- 2 łyżki kakao
- 0,5 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy
- 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych błyskawicznych


Olej rozpuścić w rondelku z ksylitolem i kakao, dodać mleko i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać płatki owsiane i po dokładnym połączeniu rozprowadzić na blaszce od keksu wcześniej wyłożonej folią aluminiową. Wstawić do zamrażarki na co najmniej godzinę.

Masa serowa:

- 0,65 l mleka bez laktozy
- 200 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 200 g chudego zmielonego twarogu
- 0,25 l mleka zagęszczonego
- 4 łyżki ksylitolu
- olejek waniliowy (kilka kropel)
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej we wrzątku
- 2 duże garście rodzynek
- kilka chipsów banana


Kaszę ugotować według przepisu na mleku z olejem koko (20 min pod przykryciem) a następnie ostudzić i zblendować z twarogiem, mlekiem zagęszczonym, ksylitolem i olejkiem waniliowym, a na końcu dodać stopniowo żelatynę. Do gładkiej masy dodać rodzynki, wymieszać i wylać na spód ciasta oraz udekorować wcześniej namoczonymi chipsami banana. Chłodzić kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Smak naprawdę nieziemski, jak do tej pory mój najlepszy przepis na zdrowe ciasto.
Polecam wypróbować bo warto.


Komentarze

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty