Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Fajitas mexicanas

Hej! Pomimo melancholijnej pogody, trzeba cieszyć się darem życia, tym że nasi najbliżsi są zdrowi i wszystkim co nas spotyka na co dzień. A ja chciałabym podzielić się z Wami świetnym przepisem na weekend. Ostatnio wymyśliłam, że raz w tygodniu będę przygotowywać coś z innej kuchni. I będę dzielić się przepisem i moim zdaniem bo spodziewam się, że nie wszystko może mi smakować. Przepis na Fajitas zgodnie z tradycyjnym przepisem prosto z Meksyku i przepis na Guacamole  Fajitas mexicanas - po jednej papryce czerwonej, żółtej, zielonej, pomarańczowej (można pominąć jeden kolor, ale ważne żeby nie pomijać zielonej) - 5 ząbków czosnku - 1 duża cebula bądź dwie średnie - oliwa z oliwek - 2 filety z kurczaka (ja robiłam z filetem z indyka, bo kurczak już mi się trochę przejadł) - przyprawa do fajitas (osobiście polecam zrobić ją samemu, bo można wykorzystać do innych dań kuchni meksykańskiej i nie tylko) - przepis na przyprawę będzie na grafice, którą przygotowała...

Najzdrowsze ciasteczka :)

Hej :)

Dzisiaj mam dla Was przepis na najbardziej zdrowe ciasteczka na świecie :D Nie zawierają mąki ani żadnego tłuszczu tylko samą owsiankę, a cukier zastąpiony jest miodem. Ciasteczka są łatwe i szybkie do wykonania. Zdrowa przekąska, która świetnie smakuje i jednocześnie jest dużym źródłem błonnika pokarmowego.



SKŁADNIKI:

- płatki owsiane (około 400 g)
- miód (2 czubate łyżki)
- orzechy nerkowca (50 g)
- żurawina suszona (100 g)
- słonecznik łuskany (2 łyżki)
- rodzynki (60 g)
- cynamon (według uznania)

PRZYGOTOWANIE

Płatki zalać gorącą wodą w niewielkiej ilości (około 1 szklanka). Poczekać aż napęcznieje i wymieszać (musi powtać kleista papka).  Następnie dodać miód i bakalie - wymieszać. Na samym końcu przyprawić cynamonem i jeszce raz wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 170 stopni. Na blaszce wyłożonej pergaminem układać ciasteczka uformowane łyżką (wielkość i kształt według uznania aczkolwiek cieńsze ciasteczka są smaczniejsze. Piec w piekarniku około 40 min w temperaturze 160 stopni. Wystudzone ciasteczka są gotowe do spożycia i mogą być przechowywane w pudełku przez kilka dni.


Smacznego :)

Komentarze

  1. jako pierwszy konsument tego wspaniałego eksperymentu kulinarnego muszę przyznać, że było zajebiście pyszne :D mniam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Polub mnie na Facebook'u

Obserwatorzy

Popularne posty